Frisdrankflessen uit statiegeldsystemen vormen hiervoor een relatief schone feedstock. Dat stelt ons in staat om kwaliteitsgarens te maken. Maar triviaal is het allerminst, want zelfs kleine verontreinigingen kunnen grote gevolgen hebben. Garens zijn namelijk opgebouwd uit dunne draadjes; 210 filamenten. Er hoeft maar een deeltje van een paar micrometer in het polymeer te zitten en je draadje knapt. Dat maakt het nodig om extreem te filtreren en de processettings te tweaken om de garens op sterkte te krijgen, ze bepaalde eigenschappen mee te geven en eventueel te kleuren.
Door alle voorbewerkingen zijn onze garens duurder dan die gesponnen uit virgin PET. Maar ook doordat rPET polymeer nog schaars is. En we spinnen kleinschalig, in vergelijking met de grote wereldproducenten uit het verre oosten, die honderdduizenden tonnen per jaar produceren. Die concurrentie heeft de productie van PET garens in Europa begin deze eeuw de nek omgedraaid. Op dit moment zijn wij de enige Europese partij die ze nog maken. Maar wel met een veel kleinere carbon footprint omdat gerecycled PET polymeer gebruikt wordt. Zo tonen we aan dat een hoge kwaliteit en duurzaamheid heel goed samengaan!
Het project loopt nu al een paar jaar en van de fase van pionieren komen we nu in de fase van samen met klanten applicaties ontwikkelen. Bijvoorbeeld duurzame en vlamdovende tapijtgarens voor vloerbedekkingen. Een van de veelbelovende nieuwe applicaties is SR-tape: self-reinforced tape. Daarmee kunnen we vanuit 100% gerecycled polyester extreem sterke plaatmaterialen maken waar garens in zitten en die zelf ook weer 100% te recyclen zijn. Dat is iets heel nieuws op de markt en kan wel eens een hit worden!
Morssinkhof Plastics werkt in het INTERREG VA project Bio-Economie-Groene Chemie / Sustainable Fibers samen met NHL Stenden, Faserinstitut Bremen, Cumapol, Senbis Polymer Innovations, MJBC en Fond Of.