Lees verder
Of ik gek was? Dat vroegen mensen me toen ik enthousiast vertelde dat ik mijn vaste baan opgaf om voor mezelf te beginnen met een technology start up in de biobased economy. Begrijpelijk, het is tenslotte een moeilijke markt. Toch ben ik ervan overtuigd dat ik dit moet doen, dat ik een bijdrage kan leveren en dat er ook grote kansen zijn.
Joop Groen

Luuk van der Wielen (BE-Basic) heeft een mooie manier om de ernst van klimaatverandering tastbaar te maken: “bij 2 graden verhoging (dus 40 C) hebben we zeer ernstige koorts en bij 4 graden verhoging zijn we in coma”. Zo ver moet het niet komen! Naast duurzame energie is het gebruik van hernieuwbare grondstoffen cruciaal voor de patiënt. Dus dat is waar ik een bijdrage aan ga leveren met mijn bedrijf Viride SuStra!

Viride SuStra werkt aan innovatieve biomassabehandeling om de chemische industrie van grondstof te voorzien. Het doel is de keten kosteneffectiever te maken en logistiek en handling van biomassa te verbeteren. De start is goed en ik ben vol vertrouwen!

Voor mij begint alles met mensen. Ik heb veel gesproken met toppers en een aantal willen zelfs helpen (en investeren!) met het opstarten. Zij kunnen ook eerlijk aangeven of jouw idee kansrijk is, belangrijk want je eigen idee vind je al snel goed. Dan het belang van innovatie ecosystemen, zoals BE-Basic (TU Delft), Biobased Delta met de Green Chemistry Campus en Bio Proces Facility (BPF). Jong talent, grijze haren, unieke faciliteiten, als je weet wat je nodig hebt is er veel te vinden. En last but not least: welk probleem los je op en hoe ga je geld verdienen? De biobased transitie is een marathon, zeker geen sprint! We werken in een wereld van uithoudingsvermogen, langetermijnvisie, tegenslagen en doorzettingsvermogen.

Dit brengt ons terug bij de vraag “moet je gek zijn om te ondernemen in de biobased economy?”

Mijn antwoord is “nee”. Bepaald niet maar het helpt wel…… vooral bij de eerste sprong. Ik wens iedereen veel doorzettingsvermogen en laten we de koorts terugbrengen!