Lees verder
Ruim voor 2030 heeft kunstmestfabriek Yara in het Zeeuwse Sluiskil de doelstelling 'halvering van de netto CO2-uitstoot' behaald. Het bedrijf worstelt nu met de vraag of een verdere reductie haalbaar is.
Redactie / Sluiskil

Yara, van oorsprong een Noors bedrijf, heeft in Sluiskil de grootste kunstmestfabriek in Noordwest-Europa, met een productie van 5 miljoen ton per jaar. Het is echter ook één van de grootste vervuilers, een ‘broeikasgasbom’ die méér CO2 uitstoot dan de Shell-raffinaderij in Moerdijk.

2000 Windmolens

Bij de productie van ammoniak voor kunstmest wordt veel (fossiel) aardgas verbruikt. Wat de fabriek in een uur verstookt, is evenveel als 160 huishoudens in een jaar. Verduurzamen door het gebruik van groene (klimaatneutrale) waterstof ligt dan ook voor de hand. Maar voorlopig is het nog te duur. “Voor de overgang hebben we ruim tweeduizend windmolens nodig”, zegt manager externe relaties van Yara, Gijsbrecht Gunter, vandaag in het Dagblad Trouw.

Gunter benadrukt dat Yara inmiddels een enorme CO2-reductie heeft bereikt. “We komen van ver: van 5,8 miljoen ton CO2-uitstoot in 1990, naar 3,6 miljoen ton nu”. Dat zijn echter bruto hoeveelheden. “Daarvan wordt 1,4 miljoen ton hergebruikt in producten; het gros gaat in kunstmest, de restanten worden bubbels in een glas Coca-Cola of Heinekenbier.” De netto uitstoot is dus 2,2 miljoen ton CO2. Een alternatief is CCS: onderaardse opslag van CO2. Het is niet ideaal, maar: “Elke ton onder de grond komt in elk geval niet in de lucht.”

Beeld: Yara