Lees verder
Aquatische biomassa is in Europa een ondergewaardeerde zijstroom van forse omvang: zo’n 1,5 miljoen ton per jaar. Driekwart daarvan wordt momenteel gebruikt voor laagwaardige toepassingen zoals veevoer, of wordt als afval verwerkt.
Redactie / Brussel

Daar wil het Europese project WaSeaBi verandering in brengen. In dit project werkt een interdisciplinair team van 13 partners uit Denemarken, Zweden, Spanje, Frankrijk en België samen aan het ontwikkelen en testen van hoogwaardige nieuwe producten en ingrediënten uit nevenstromen die afkomstig zijn uit de aquacultuur, de visserij en de visverwerkende industrie. Denk bijvoorbeeld aan op eiwitten gebaseerde voedingsingrediënten, aromatische ingrediënten en minerale supplementen voor food en feed.

Duurzame exploitatie

WaSeaBi gaat het commerciële potentieel van de geproduceerde ingrediënten beoordelen en de ecologische, economische en sociale gevolgen kwantificeren. Ook richt het project zich op het realiseren van een efficiënt en duurzaam toevoersysteem voor bijvangsten en zijstromen uit de aquacultuur, de visserij en de verwerkingsindustrie. Dat is nodig om een industriële exploitatie mogelijk te maken. Er wordt onder meer gekeken naar opslagoplossingen, sorteertechnologieën en besluitvormingsinstrumenten.

‘Met dit project willen we de industrie helpen hun grondstoffen veel beter en duurzamer te exploiteren. We moeten manieren vinden om de middelen die beschikbaar zijn optimaal te benutten, zodat we uiteindelijk meer voedsel kunnen produceren voor de groeiende wereldbevolking’, zegt Charlotte Jacobsen, projectcoördinator en hoofd van de onderzoeksgroep voor bio-actieve stoffen – analyse en toepassing bij het National Food Institute, Technische Universiteit van Denemarken.

Het project werd opgestart met een partnermeeting op 21-22 mei in Kopenhagen en loopt tot mei 2023. Het heeft een totale projectbegroting van ruim € 4 miljoen, waarvan meer dan € 3 miljoen wordt gefinancierd vanuit de Bio-Based Industries Joint Undertaking (BBI JU).

De aquatische sector in Europa is goed voor 122.000 banen en 5,1 miljoen ton vis en zeevruchten per jaar, wat een totale jaaromzet van bijna € 28 miljard oplevert.