Lees verder
Biobased Innovation Gardens doet al zeven jaar onderzoek en testen met verschillende gewassen voor de biobased economie. De schat aan kennis die daarbij is opgedaan, wordt nu beter georganiseerd en ontsloten.
Redactie / Londen

In 2014 startten initiatiefnemers Delphy en Proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat met het realiseren van de Biobased Innovation Garden. De ambitie was een internationaal erkende kraamkamer van de Biobased Delta te worden, Inmiddels zijn er naast de tuin op Rusthoeve nog twee innovatietuinen gerealiseerd, bij de Markhoeve in Strijbeek en bij het project AgroProeftuin De Peel in het Brabantse Zeeland.

In de afgelopen jaren teelde en analyseerde de Biobased Innovation Garden meer dan 100 verschillende kansrijke biobased gewassen. Ook zijn er meerdere onderzoek en ontwikkelingen opgestart in samenwerking met het bedrijfsleven, onder meer rondom het kweken van Nederlands katoen en natuurrubber uit paardenbloemen.

Om al die verzamelde gegevens beter toegankelijk te maken, worden nu met alle partners in groepen criteria ontwikkeld om toepassingen en teelten aan te kunnen toetsen, zoals:

  • nabijheid van de afzetmarkt en inpassing in het regionale ecosysteem;
  • kostenvoordeel van de regionale productielocatie;
  • opschaalmogelijkheden op korte termijn;
  • milieuvoordelen (beperkte stikstofuitstoot, grondverbetering e.d.)
  • aanwezige regionale kennis en capaciteit (zaaien, oogsten, onderhoud e.d.)

Kijk voor meer informatie op de website van Biobased Innovations Garden.