Lees verder
Finland, dat voor driekwart uit bos bestaat, moet de komende jaren biomassa gaan importeren als brandstof om de uitfasering van steenkool op te vangen, meldt persbureau Reuters.
Redactie / Helsinki

Het land wil de energieproductie uiterlijk in mei 2029 steenkoolvrij maken. Het betekent dat de vraag naar biomassa sterk zal stijgen. Steenkool voorziet momenteel in 20% van de totale energiebehoefte van Finse huishoudens.

Adviesbureau Pöyry, dat de regering adviseert over energie, industrie en infrastructuur, becijferde dat Finland in 2030 voor 64-terawattuur (TWh) aan biomassa nodig zal hebben, alleen voor energieproductie, tegen 38 TWh momenteel. De binnenlandse aanvoer van biomassa zal volgens Pöyry naar verwachting slechts groeien met 8 TWh tussen nu en 2030.

Finland is Europa’s bosrijkste land, maar de oogst van hout is grotendeels gereserveerd voor de pulpindustrie. Ook zou de import vanuit de Baltische staten en Rusland logistiek eenvoudiger en dus goedkoper zijn dan het hout te halen uit de noordelijke regio’s van Finland zelf.