Lees verder
Metsä Fibre, producent van bioproducten, biochemicaliën en bio-energie, gaat 1,6 miljard euro investeren in de bouw van een nieuwe fabriek voor bioproducten in Kemi, Finland. Het is de grootste investering ooit in de Finse bosbouwindustrie. Naar verwachting zal de fabriek in het derde kwartaal van 2023 operationeel zijn.
Redactie / Kemi

Naast de fabriek voor bioproducten in Kemi bouwt de Metsä Group momenteel ’s werelds modernste zagerij in Rauma, Finland. Met deze investeringen wil de Metsä Group het voortouw nemen in de bestrijding van klimaatverandering.

Duurzaamheid

De bioproductfabriek in Kemi zal per jaar ongeveer 7,6 miljoen kubieke meter pulphout uit duurzaam beheerde bossen gebruiken, wat 4,5 miljoen kubieke meter meer is dan de huidige pulpproductfabriek in Kemi. Het is de bedoeling dat het hout voornamelijk uit Finland komt, en in de toekomst ook uit Zweden.

Hoewel er in Finland inmiddels vragen worden gesteld bij de omvang van bosbouwindustrie, streeft Metsä Group ernaar koploper te zijn op het gebied van verantwoorde houtinkoop. “De Kemi bioproductfabriek is een wereldleider op het gebied van milieu-, energie- en materiaalefficiëntie”, zegt Ismo Nousiainen, CEO van Metsä Fibre. Het concern neemt maatregelen om de groei en de koolstofvastlegging van bossen, de biodiversiteit en de waterkwaliteit te verbeteren.

Economische effecten

De bosbouwsector is van groot economisch belang voor Finland. De bioproductfabriek in Kemi zal daaraan bijdragen en de jaarlijkse waarde van de Finse export met ongeveer 0,5 miljard euro doen toenemen; de binnenlandse verkopen stijgen naar verwachting met een net zo groot bedrag.

In totaal werken ongeveer 500 mensen in de fabriek van de Metsä Group in Kemi. Daarnaast zal de nieuwe fabriek ongeveer 1.500 nieuwe banen creëren in de directe waardeketen in Finland, de meeste daarvan in de houtwinning. In totaal zullen ongeveer 2 500 mensen in de directe waardeketen van de Kemi bioproductfabriek in Finland werken.

Een aanzienlijk deel van de pulp die in de bioproductfabriek in Kemi wordt geproduceerd, wordt in de fabriek van Metsä Board overigens verwerkt tot linerboard (onderdeel van karton). In dit verband heeft Metsä Board besloten de capaciteit van de linerboardfabriek te verhogen.

Uniek fabrieksconcept

“De fabriek zal ook de basis leggen voor de ontwikkeling van een lokaal industrieel ecosysteem met nieuwe bioproducten en partnerschappen”, aldus Ismo Nousiainen. De hernieuwbare houtgrondstof en de zijstromen van de productie worden beide volledig gebruikt als verschillende bioproducten. “Er zullen geen fossiele brandstoffen nodig zijn bij de productie, en hernieuwbare energie in de vorm van elektriciteit, brandstoffen op houtbasis en warmte zal vanuit de fabriek worden verkocht aan externe klanten.”

De nieuwe fabriek vervangt de huidige cellulosefabriek in Kemi, die het einde van haar levensduur heeft bereikt. De fabriek zal ongeveer 1,5 miljoen ton pulp van zacht- en hardhout per jaar produceren, alsmede vele andere bioproducten. De fabriek zal ook 2,0 TWh hernieuwbare elektriciteit per jaar produceren, wat overeenkomt met ongeveer 2,5 procent van de totale Finse elektriciteitsproductie en samen met de bioproductfabriek van Metsä in Äänekoski ongeveer 5 procent.

Beeld: Metsä