Lees verder
Finland heeft misschien wel de meest duurzame bio-economie op het gebied van bosbouw in de wereld. Dat schrijft Lauri Sikanen, hoofdwetenschapper bij Luke Natural Resources Institute Finland, in zijn blog.
Helsinki

In Finland zitten drie bedrijven die tot de wereldwijde top tien van pulp en papier producerende bedrijven behoren. Volgens Sikanen weten echter maar weinig mensen dat deze bedrijven ook verantwoordelijk zijn voor talloze andere bio-producten en groene industriële symbiose gebaseerd op hout. Zo maken Finse bedrijven ook textiel fibers, bio-ethanol en bio-diesel. ‘Vandaag de dag, komt een vijfde van onze export van op bos gebaseerde bio-economie. Duurzaamheid in bio-economie is zoals u weet een gebalanceerde combinatie van ecologische, economische, sociale en culturele duurzaamheid’, schrijft Sikanen.

Sinds 2000 heeft alleen al de verkoop van hout 24 miljoen euro aan inkomsten opgeleverd voor inwoners van Finland. Zij bezitten samen 60% van alle Finse bossen. Ondanks het grote aandeel van bosbouw in de Finse economie en het intensief gebruik van hout, heeft het land meer bomen en bossen dan ooit te voren. Er zijn zo’n 80 miljoen bomen en dat aantal blijft groeien volgens Sikanen. Zelfs als de komende jaren het huidige gebruik van hout verder toeneemt.

Lees ook het complete blog van Sikanen.