Lees verder
Aangespoord door de gemeente Amsterdam is het Afval Energie Bedrijf (AEB) steeds verder afgedreven van zijn kernactiviteit: vuil verbranden om elektriciteit op te wekken.
Redactie / Amsterdam

Dat is volgens het FD een van de voornaamste oorzaken van de problemen bij het bedrijf, dat onlangs vier van de zes verbrandingsovens uitschakelde vanwege achterstallig onderhoud en daarmee een nationale afvalcrisis veroorzaakte.

AEB zou de afgelopen hebben geïnvesteerd in een waaier aan groene prestigeprojecten. Zo waren er plannen voor het recyclen van baby- en incontinentieluiers, de bouw van een vergister voor groente, fruit en ander organisch afval en de bouw van een eiwittenkwekerij komen, waarmee uit rioolslib eiwitten zouden worden gemaakt voor menselijke consumptie. Tegelijkerijd werden de verbrandingsovens verwaarloosd. Die hebben nu zoveel achterstallig onderhoud, dat personeel het niet meer aandurft om er te werken.

AEB geeft aan dat renovatie van de verbrandingsovens € 150 miljoen gaat kosten, terwijl de afvalverwerker zelf op omvallen staat.