Lees verder
Het Valorisatielab Reststromen Tuin & Akkerbouw (VARTA) heeft zich aangesloten bij de Green Chemistry Campus community. VARTA onderzoekt hoe waardevolle inhoudsstoffen uit plantaardige reststromen kunnen worden gehaald en toe te passen zijn in bijvoorbeeld cosmetica, voedingsmiddelen, medicijnen of gewasbescherming.
Redactie / Bergen op Zoom

VARTA verbindt wetenschappelijk onderzoek aan een praktische werkwijze. Agrariërs en kwekers kunnen hun plantaardige reststromen laagdrempelig laten testen. Dat is door de Coronacrisis actueler en urgenter dan ooit. VARTA inventariseert daarom momenteel samen met Greenport West-Holland, SIGN, Royal Flora Holland en de Green Chemistry Campus de reststromen uit de tuin- en akkerbouw. Agrariërs en telers die willen meedoen, kunnen hun plantaardige reststromen aanmelden via de website van VARTA.

Laurierolie

VARTA is een initiatief van Gova, de grootste laurierkwekerij van Europa. Die onderzoekt momenteel samen met Cosun een biobased gewasbeschermingsmiddel uit laurierolie en stoffen die Cosun uit suikerbieten haalt. De samenwerking kwam voort uit het succesvolle BioVoice programma dat vragen van grote bedrijven koppelt aan de innovatiekracht van MKB-bedrijven.

Beeld: fotohunter/Shutterstock