Lees verder
Twaalf Nederlandse ondernemingen die zich onderscheiden door duurzaam ondernemerschap zijn eind vorige week genomineerd voor de prestigieuze Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap 2022.
Redactie / Amsterdam

Het gaat om Arte Holding B.V. (Deurne), CFP Groep / CFP Green Buildings (Apeldoorn), DO IT ORGANIC (Barneveld), Dopper B.V. (Haarlem), Ekoplaza (Veghel), EMMA Safety Footware (Kerkrade), Fairtrade Original (Culemborg), i-did (Utrecht), Kipster B.V. (Venlo), Mud Jeans International B.V. (Laren), Protix (Bergen op Zoom) en Royal Lemkes (Bleiswijk).

De belangrijkste criteria om in aanmerking te komen voor de Plaquette zijn de impact op het milieu en de omgeving van de onderneming door duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen of verlaging van de milieubelasting. De onderneming vervult een behoefte voor mens, maatschappij en keten en draagt ook bij aan de verduurzaming van de keten. Bovendien moet het bedrijf economisch rendabel zijn.

Nederlandse Oscar

De Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap staat ook wel bekend als de ‘Nederlandse Oscar voor het bedrijfsleven’ en wordt tweejaarlijks toegekend door de Koning Willem I Stichting. De winnaar van de Plaquette krijgt bezoek van Koningin Máxima, erevoorzitter van de Stichting Koning Willem I Prijs. Ook mag de winnaar meedoen aan de European Business Awards for the Environment. In 2020 ging de prijs naar de Gulpener Bierbrouwerij. Ook zijn er prijzen voor het mkb en het Nederlandse grootbedrijf. Ze worden alle drie in mei uitgereikt tijdens een evenement in Groningen.

Meer informatie is te vinden op de website van de Koning Willem I Stichting.

Beeld: Dutchmen Photography/Shutterstock