Lees verder
Zes nieuwe materialen zijn genomineerd uit in totaal dertig inzendingen voor de innovatieprijs ‘Hernieuwbaar materiaal van het jaar 2023’, maakt het nova Instituut bekend. De winnaar wordt door het publiek gekozen tijdens de tweede dag van de ‘Renewable Materials Conference’, op 24 mei in Keulen (Duitsland).
Redactie / Siegburg

Met de ‘Renewable Material of the Year 2023’ willen nova-Instituut als organisator en Covestro als sponsor, veelbelovende oplossingen voor het voetlicht brengen die bijdragen aan de vervanging van fossiele koolstof uit de bodem.

De genomineerden zijn:

 • Koolstof-Lichte Gistolie – COLIPI (Duitsland)
  De fermentatie van gistolie uit koolhydraatrijke biomassa die met behulp van micro-organismen in een gepatenteerde bioreactor voor gasfermentatie wordt gemaakt uit afgassen met CO2, H2 en O2.
 • CovationBio™ Sorona® voor imitatiebont – CovationBio (VS)
  Een van de eerste commercieel beschikbare imitatiebontsoorten op basis van plantaardige ingrediënten, een duurzaam alternatief voor dierenbont.
 • KUORI – Biobased en biologisch afbreekbare elastische materialen – KUORI (Zwitserland)
  Biobased en biologisch afbreekbare elastische materialen op basis van voedselafval, zoals bananenschillen en notendoppen. De eerste toepassing zijn schoenzolen.
 • Monolayer PEF Bottle: een hoogwaardig en duurzaam verpakkingsmateriaal – Avantium Renewable Polymers (Nederland)
  Deze PEF-fles is een biobased en recyclebaar alternatief voor PET flessen, met verbeterde barrière-eigenschappen. Het wordt gemaakt met innovatieve technologie van Avantium om plantensuikers om te zetten in FDCA.
 • QIRA – de volgende generatie biogebaseerde 1,4-butaandiol (BDO) – Qore (VS)
  Een chemisch platform om biobased BDO te maken uit hernieuwbare grondstoffen. Biobased BDO kan worden gebruikt als drop-in oplossing in een breed scala van toepassingen, waaronder spandexvezels, biobased kunststoffen en polyurethanen, voor uiteenlopende industrieën zoals mode, auto’s, verpakkingen en elektronica.
 • traceless® – Kunststofvrij natuurlijk polymeer – traceless Materials (Duitsland)
  Plasticvrije natuurlijke polymeermaterialen gebaseerd op plantenresten uit de landbouwindustrie. Bevat 100% koolstof op biologische basis. Hoewel traceless® eruitziet en aanvoelt als plastic, is het gecertificeerd plastic- en microplasticvrij en volledig biocirculair – ontworpen om geen sporen achter te laten.

Kijk voor meer informatie over de conferentie in de agenda.

Beeld: traceless Materials