Lees verder
De Technische Universiteit Eindhoven (TU/E) investeert € 10 miljoen in de oprichting van het nieuwe energie-instituut ‘Eindhoven Institute for Renewable Energy Systems’ (EIRES). Dat ontwikkelt samen met de maakindustrie decentrale en slimme oplossingen ontwikkelen voor de conversie en opslag van hernieuwbare energie.
Redactie / Eindhoven

De oplossing voor de klimaatcrisis zoekt Eires nadrukkelijk niet in grootschaligheid. “Juist door veel, kleine, slimme apparaten te maken, die gemakkelijk zijn te integreren in bedrijven of woningen, kun je snel leren en opschalen”, zegt Mark Boneschanscher, managing director van het nieuwe instituut. “Dat werkt veel beter dan grote, kapitaalintensieve installaties. Wat ons betreft ligt de oplossing dus niet zozeer in grote afmetingen, maar in grote aantallen”.

Volgens Boneschanscher kiest Nederkand de verkeerde weg om de energietransitie aan te pakken. De plannen omvatten allemaal grootschalige high-tech systemen, die worden geïmporteerd uit het buitenland, zoals systemen voor elektrificatie, netverzwaring, waterstof of groene moleculen. “Als we zo doorgaan, loopt Nederland de kans mis om echt te verdienen aan de energietransitie. Dat zou jammer zijn, zeker gezien de economische crisis.”

Eires heeft vier onderzoeksprogramma’s: Chemistry for Sustainable Energy Systems, Engineering for Sustainable Energy Systems, Systems for Sustainable Heat en Systems Integration. Elk programma bundelt de kennis en expertise van twee of meer van de zes deelnemende faculteiten (Applied Physics, Built Environment, Chemical Engineering & Chemistry, Electrical Engineering, Mechanical Engineering, en Industrial Engineering & Innovation Sciences) en wordt aangevoerd door twee hoofdonderzoekers.

Beeld: EIRES/YouTube