Lees verder
Unilever wil alleen nog maar duurzame en afbreekbare chemicaliën gaan gebruiken in schoonmaak- en wasmiddelen. Om die omslag mogelijk te maken, investeert het concern de komende tien jaar € 1 miljard.
Redactie / Rotterdam

De komende jaren wil Unilever alle ingrediënten die met fossiele brandstoffen worden gemaakt vervangen door duurzamere alternatieven. Er staat een flinke stok achter de deur: het concern overweegt om de traditionele chemiebedrijven waarmee het samenwerkt in te ruilen voor biotechbedrijven, zo meldt het FD.

Kandidaten om de plaats van de huidige leveranciers in te nemen zijn er al. Zoals het Amerikaanse Ginkgo Bioworks, dat is gespecialiseerd in synthetische biologie. Voormalig Unilever-kopstuk Marijn Dekkers is daar nu voorzitter. Of het Duitse fijnchemieconcern Evonik, dat op basis van fermentatie een stof maakt voor de zeepvorming van afwasmiddel. ‘Als je door wilt met Unilever, moet je zorgen dat je je aansluit bij onze nieuwe visie van schoonmaken’, zegt directeur Peter ter Kulve van de divisie Home Care tegen het FD.

De schoonmaak- en wasmiddelendivisie leverde Unilever vorig jaar € 10,8 miljard omzet op; 21% van het totaal. Dit jaar groeit de divisie  hard, onder meer dankzij de coronacrisis. Chemicaliën in schoonmaak- en wasmiddelen zijn verantwoordelijk voor bijna de helft van de vervuiling die deze producten veroorzaken.

Beeld: Natali_ Mis/Shutterstock