Lees verder
De energiekosten van bestaande woningen zijn al snel honderden euro’s per jaar te verlagen door ramen te voorzien van een slimme thermochrome coating. Die houdt de zonnewarmte ‘s zomers buiten en ‘s winters binnen, zonder dat hier elektronica voor nodig is. Het is een vinding van TNO in het Brightlands Materials Center in Geleen.
Redactie / Geleen

Met de nieuwe ‘SunSmart’ ramen die zijn voorzien van deze coating kunnen zowel de airco als de verwarming langer uit blijven. Een gemiddeld huishouden zal hierdoor jaarlijks zo’n 500 euro minder kwijt zijn aan energie en 400kg minder CO2 uitstoten, heeft TNO becijferd.

Door te werken met beschikbare en betaalbare grondstoffen, is de terugverdientijd van de SunSmart thermochrome ramen 5 tot 7 jaar. Dat is ongeveer vergelijkbaar met de investering in zonnepanelen. De garandeerde levensduur van de ramen is 20 jaar.

Nederland telt ruim 7 miljoen gebouwen, die samen momenteel verantwoordelijk zijn voor 40% van het energieverbruik. Bovendien zorgt de gebouwde omgeving voor bijna eenderde van de CO2-emissies. Om een energie- en klimaatneutrale gebouwde omgeving in 2050 te bereiken, zijn innovaties nodig die helpen het energieverbruik te reduceren. Naast zonnepanelen en warmtepompen kunnen straks slimme ramen een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de energie- en emissiebeperking.

Transparante oplossing

Er zijn al wel zogeheten elektrochrome glascoatings op de markt, die zonnewarmte doorlaten of tegenhouden afhankelijk van de temperatuur. Hierbij veranderen de ramen van kleur.

De SunSmart slimme ramen waar TNO aan werkt, zijn betaalbaar en gebruiken zelf geen energie. Ze zijn voorzien van geïntegreerde temperatuurregulatie, dankzij een temperatuurgevoelige glascoating met o.a. vanadiumdioxide. Afhankelijk van de temperatuur laat deze laag het infrarode licht van de zon door of juist niet.

TNO is er in geslaagd om het schakelen op precies kamertemperatuur (20 graden Celsius) te krijgen. Is het buiten kouder, dan laat het slimme raam de zonnewarmte door, zodat de verwarming minder hard hoeft te werken. Is het buiten warmer, dan houdt de coating de warmtestraling tegen zodat het binnen koeler blijft. Bij dit alles blijft de coating transparant en verandert het raam niet van kleur.

De thermochrome coating is voornamelijk ontworpen voor de gematigde klimaten in grote delen van Europa en de VS. De schakeltemperatuur is echter relatief eenvoudig aan te passen aan andere klimaatgebieden.

Partners gezocht

Nu TNO heeft aangetoond dat de Sun Smart slimme ramen effectief kunnen bijdragen aan de klimaatopgave, is het zaak om het productieproces op te schalen. De pilotfabriek in Geleen draait al volop. Uiterlijk 2025 zijn de thermochrome ramen gereed voor grootschalige productie, waardoor de technologie ook commercieel interessant wordt. Voor de marktintroductie en productie op commerciële schaal zoekt TNO partners.

Neem voor meer informatie of een demonstratie van de pilot plant contact op met Eugene Veerkamp, Business Developer bij TNO.

Beeld: lzf/Shutterstock