Lees verder
Onderzoekers van de TU Delft hebben een laagdrempelige en volledig biobased methode ontwikkeld om dunne, poreuze laagjes titaandioxide te maken. Deze laagjes komen voor in zonnecellen en worden momenteel gefabriceerd uit de delfstof titaniumerts.
Redactie / Delft

“De huidige productiemethoden voor zonnecellen vereisen ofwel een krachtig vacuüm, ofwel gespecialiseerde apparatuur om de monsters mee te verwarmen tot 600 graden Celsius”, zegt onderzoeker Duncan McMillan van de faculteit Technische Natuurkunde. De nieuwe methode bestaat uit een eenvoudig ‘dompelcoating-proces’ waarbij gebruik wordt maakt van papaïne. Dit enzym komt van nature voor in papajavruchten en wordt ook wel gebruikt om vlees mals te maken.

Huis-tuin-en-keukenoven

De nieuwe methode maakt gebruik van enzymatische depositie die een paar minuten duurt, gevolgd door verdamping in een ‘huis-tuin-en-keukenoven’. Na het verdampen van het organische materiaal bleven poreuze titanialaagjes. Tot verrassing van de onderzoekers bleek bovendien dat minstens 50 van de op deze manier geproduceerde titania-lagen op elkaar kunnen worden gestapeld, waardoor het oppervlakte wordt vergroot. Met de gangbare productiemethoden is dat niet mogelijk.

De nieuwe methode opent de deur naar de productie van zonnecellen die niet alleen uit hernieuwbare grondstoffen zijn gemaakt, maar ook goedkoper zijn te produceren én een hoger rendement leveren.

Beeld: Shutterstock