Lees verder
Bedrijven en consortia die bezig zijn of gaan met innovatieve koolstofarme technologie kunnen binnenkort financiering aanvragen via het Innovation Fund; een financieringsprogramma van de Europese Commissie. Dat meldt RVO Nederland.
Redactie / Brussel

Het fonds steunt onder meer:

  • Koolstofarme technologieën en processen in de energie-intensieve industrie
  • Producten die koolstof-intensieve producten vervangen
  • CCU (CO2-afvang en gebruik)
  • CCS (CO2-afvang en opslag)
  • Duurzame energieopwekking
  • Technologie voor de opslag van duurzame energie

Het Innovation Fund zal een totaalbudget hebben van zo’n € 10 miljard en loopt van 2020 tot en met 2030. Het budget komt uit de opbrengsten van het Europese Emissions Trading System (ETS). Dat is het grootste systeem voor koolstofbeprijzing in de wereld. Op deze manier worden de opbrengsten aan de industrie teruggegeven, om innovatie te stimuleren.

Voorwaarden

Bedrijven kunnen alleen of in consortiumverband projecten indienen. Daarbij is het belangrijk is dat er op zijn minst een ETS-plichtige onderneming aan het project deelneemt. Van de aangemelde projecten kan tot 60% van de operationele kosten en het extra kapitaal uit het Innovation Fund worden betaald.

De eerste call, met een omvang van € 1 miljard, zal zijn gericht op grote projecten. Hierbij geldt ook het criterium dat het om ‘volwassen’ bedrijven moet gaan. Latere calls zullen ook open staan voor kleinere projecten. De Europese Commissie werkt momenteel aan de nadere uitwerking van de regeling. De details worden deze zomer bekendgemaakt.

Beeld: kamilpetran/Shutterstock