Lees verder
Vorige week (26 oktober) heeft de Europese Commissie de tweede oproep gelanceerd van de vorige voor grootschalige projecten in het kader van het innovatiefonds, een van 's werelds grootste programma's voor de demonstratie van innovatieve koolstofarme technologieën.
Redactie / Brussel

Deze oproep is alleen gericht op grootschalige projecten. Dit zijn projecten met een kapitaaluitgave van meer dan 7,5 miljoen euro. Zowel individuele aanvragers als consortia kunnen een aanvraag indienen.

Het budget van € 1,5 miljard euro is met 50% verhoogd ten opzichte van de vorige oproep. Daarmee worden baanbrekende technologieën gefinancierd voor hernieuwbare energie, energie-intensieve industrieën, energieopslag, en koolstofafvang, -gebruik en -opslag. De omvang van de subsidie bedraagt maximaal 60% van de extra kosten die verband houden met de toegepaste innovatieve koolstofarme technologie.

Kleinschalige projecten

Een tweede oproep voor kleinschalige projecten is gepland voor maart 2022 met een verwacht budget van 100 miljoen euro en zal vijf maanden open blijven. Deze is bedoeld voor projecten met een kapitaaluitgave tussen 2,5 miljoen euro en 7,5 miljoen euro. De subsidie bedraagt maximaal 60% van de kapitaaluitgaven.

Het Innovatiefonds wordt gefinancierd met inkomsten uit de veiling van emissierechten van de EU-regeling voor de handel in emissierechten. Zie voor meer informatie de website van het Innovatiefonds.

Beeld: metamorworks/Shutterstock