Lees verder
Staalproducent Tata Steel, de grootste uitstoter van CO2 in Nederland, investeert € 65 miljoen in het ontwerpen van fabrieksinstallaties die met waterstof staal kunnen produceren, meldt de NOS.
Redactie / IJmuiden

Vorig jaar maakte het bedrijf bekend haast te willen maken met groene waterstof. In 2030 zou de nieuwe waterstofstaalfabriek moeten draaien, maar die moet eerst nog worden ontworpen.

Meerdere partijen plaatsen vraagtekens bij de jubelstemming van Tata Steel over de omvang van deze eerste investering. De provincie twijfelt of staalproductie wel thuishoort in een dichtbevolkt gebied. De werkelijke bouw van de fabriek zal miljarden gaan kosten en dat mag de fabrikant niet afwentelen op de maatschappij, waarschuwt Milieudefensie. Ook omwonenden zijn kritisch. Zij willen dat niet alleen CO2, maar vooral ook de uitstoot van kankerverwekkende stoffen omlaag gaat. Bovendien zou de transitie in Duitsland sneller gaan. Daar trekt staalproducent Salzgitter al de eerste € 723 miljoen uit voor de bouw van een waterstofstaalfabriek die in 2025 operationeel moet zijn.

Tata Steel zelf noemt de investering in het ontwerp een noodzakelijke eerste stap. Uiterlijk in 2037 wil het bedrijf helemaal af van cokes en aardgas.

Kijk voor meer informatie op de website van de NOS.

Beeld: Tata Steel Jobs/YouTube