Lees verder
Nouryon (voorheen AkzoNobel Specialty Chemicals), Tata Steel en de Haven van Amsterdam willen samen een groot groen waterstofcluster vestigen in de regio Amsterdam.
Redactie / IJmuiden

De drie partijen beschouwen groene waterstof als essentieel voor het bereiken van klimaatdoelen en het creëren van een circulaire economie, bijvoorbeeld door deze te combineren met emissies van de staalproductie om nieuwe producten te maken.

Als eerste stap zullen de partijen de haalbaarheid bestuderen van een waterelektrolysefaciliteit van 100 MW om tot 15.000 ton waterstof per jaar te produceren, evenals zuurstof op de locatie IJmuiden van Tata Steel. Door gebruik te maken van hernieuwbare elektriciteit, zal de eerste eenheid een CO2-besparing van maximaal 350.000 ton CO2 per jaar mogelijk maken, wat overeenkomt met de uitstoot van meer dan 40.000 huishoudens. Een definitieve investeringsbeslissing wordt verwacht in 2021. De partnerbedrijven hebben de ambitie om de technologie verder op te schalen.

Verschillende routes verkennen

Nouryon zal de faciliteit exploiteren, terwijl Tata Steel de zuurstof zal gebruiken om de duurzaamheid van zijn productieprocessen verder te verbeteren. De partijen zullen gezamenlijk verschillende routes verkennen om waterstof te gebruiken om de uitstoot van staalfabrieken om te zetten in nuttige chemicaliën en producten. Het Havenbedrijf Amsterdam richt zich op de infrastructuur voor verdere distributie van groene waterstof, die de basis zal vormen voor de ontwikkeling van nieuwe industrieën en emissievrij transport in de regio Amsterdam.

“Deze samenwerking bouwt voort op onze bestaande initiatieven ter ondersteuning van de ontwikkeling van een duurzame chemische industrie,” zei Knut Schwalenberg, Managing Director Industrial Chemicals bij Nouryon. “Groene waterstof is een realistisch alternatief voor fossiele grondstoffen en maakt nieuwe vormen van groene chemie mogelijk, zoals het gebruik van staal, gas, CO2 of afval om kunststoffen te maken en over te stappen naar nieuwe, circulaire waardeketens.”

“Tata Steel is een sterke voorstander van waterstof als facilitator van de energietransitie”, zegt Hans Fischer, CEO van Tata Steel Europe. “Dit project zou een opstap kunnen zijn om in de toekomst grote hoeveelheden betaalbare waterstof beschikbaar te maken om ons in staat te stellen een CO2-neutrale staalproducent te worden.”

Koen Overtoom, CEO Havenbedrijf Amsterdam, voegt hieraan toe: “Grootschalige productie van groene waterstof, gevoed door offshore wind, zal het Amsterdam-Noordzeekanaalgebied in staat stellen een sprong vooruit te maken naar een klimaatneutrale circulaire industrie. Het zal onze ambitie ten aanzien van synthetische brandstoffen en synthetische kerosine en emissievrije mobiliteit ondersteunen. “

Significante bijdrage

De onlangs gepresenteerde Nederlandse klimaatwet stelt een ambitieuze CO2-reductiedoelstelling van 49% tegen 2030 in vergelijking met 1990. De partijen zijn van mening dat groene waterstof een belangrijke bijdrage kan leveren aan deze doelstelling en streven ernaar, voldoende schaalgrootte te bereiken om alle emissies van de fabriek van Tata Steel in IJmuiden te absorberen en te gebruiken voor de productie van nieuwe materialen. De ontwikkeling van het cluster groene waterstof zal ook emissieloze bussen en zwaar transport in de hele regio Amsterdam mogelijk maken.