Lees verder
Afvalverwerker SUEZ gaat op het terrein van de afvalenergiecentrale in Roosendaal een proeffabriek bouwen voor pyrolyse van plastic uit de oceanen.
Redactie / Roosendaal

De provincie Noord-Brabant geeft toestemming om de installatie te bouwen, omdat dat past binnen de huidige omgevingsvergunning. Plaatselijk is echter onrust ontstaan.

De provincie verwacht dat pyrolyse weinig risico’s met zich meebrengt. Volgens Marc Das, directeur van SUEZ-vestiging in Roosendaal, gaat het dan ook om een zeer kleine installatie, met een capaciteit van 200 kilo afval per uur. Hij zegt in BN De Stem: ‘Wij willen met de installatie de techniek van pyrolyse onder de knie krijgen en analyseren. We denken dat het duurzamer werkt dan verbranding.’

Als de proef een succes wordt, kan SUEZ een vergunning aanvragen voor een definitieve installatie. Bewonersgroepen hebben al laten weten zich tegen de komst van zo’n installatie te zullen verzetten.

SUEZ werkt in dit project samen met de stichting Race for Water, die zich inzet voor het opruimen van de plastic soep in de oceanen.