Lees verder
Een nieuw publiek-privaat samenwerkingsproject, Feed the Future Striga Smart Sorghum for Africa (SSSfA), is van start gegaan in Kenia en Ethiopiƫ. SSSfA is een project dat gebruik maakt van CRISPR-technologie voor genbewerking om nieuwe sorghumvariƫteiten te ontwikkelen die resistent zijn tegen Striga.
Redactie / Nairobi

Striga is een parasitair onkruid dat volledige oogsten verloren kan laten gaan van de belangrijkste graangewassen in Afrika en daarmee een groot gevaar vormt voor het levensonderhoud van miljoenen kleine boeren op het continent.

Het driejarige multi-institutionele, multisectorale project wordt gesteund door het wereldwijde honger- en voedselzekerheidsinitiatief van de Amerikaanse regering, Feed the Future, en wordt geleid door het U.S. Agency for International Development (USAID). USAID heeft bijna 3,8 miljoen dollar toegekend ter ondersteuning van de belangrijkste partners, namelijk de International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications (ISAAA) AfriCenter, Kenyatta University (Kenia) en Addis Ababa University (Ethiopiƫ).

De ontwikkelde Striga-Smart sorghumvariƫteiten zullen worden geregistreerd voor commerciƫle teelt. Het succes van commerciƫle gewassen met gentechnologie zal naar verwachting een uitstralingseffect hebben naar heel Afrika, naarmate meer landen CRISPR toepassen bij het kweken van betere, veerkrachtige en klimaatbestendige gewasvariƫteiten.

Zie de ISAAA-website voor meer informatie.

Beeld: ChWeiss/Shutterstock