Lees verder
Het verwarmen van woningen door middel van open haarden of houtkachels levert vele malen meer milieuschade op dan stoken op fossiele brandstoffen. Zelfs verwarmen op stookolie is schoner.
Redactie / Delft

Dat blijkt uit de studie ‘Milieuschadekosten van verschillende technologieën voor woningverwarming’ van CE Delft. Hierin zijn de milieuschadekosten ten gevolge van verschillende manieren van woningverwarming in Vlaanderen onderzocht, in opdracht van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

Alle verwarmingstechnieken die gebruik maken van hout blijken veel hogere milieuschadekosten te veroorzaken dan technieken die gebruik maken van aardgas of stookolie. Zelfs de nieuwste houtgestookte toestellen voor ruimteverwarming (zoals pelletkachels en -ketels) leiden tot 5 tot 12 keer hogere schadekosten dan de schoonste gasgestookte CV-ketels. Verwarming met een open haard spant de kroon: dat is 250 keer zo vervuilend als verwarming met een modern gasgestookt CV-toestel.

Gezondheidsschade

In tegenstelling tot open haarden worden deze modernere kachels en ketels wel steeds meer als hoofdverwarming gebruikt. Dit leidt volgens CE Delft tot gezondheidsschade en negatieve effecten voor natuur en gebouwen, zeker in stedelijke gebieden, door de hoge bevolkingsdichtheid.

Het onderzoek levert mogelijk nieuwe inzichten op in de discussie over het terugdringen van aardgas in de woningbouw en de overheidssubsidies op houtkachels.