Lees verder
De productiecapaciteit van biobased polymeren blijft groeien met ongeveer 3 tot 4% per jaar, d.w.z. met ongeveer dezelfde snelheid als petrochemische polymeren. Daarom blijft het marktaandeel van biobased polymeren in de totale polymeermarkt constant op ongeveer 2%.
Redactie / Keulen

Dit is een van de conclusies uit het markt- en trendrapport ‘Bio-based Building Blocks and Polymers – Global Capacities and Trends 2017-2022’, uitgegeven door het Duitse nova-Instituut.

In 2017 bereikte de wereldwijde capaciteit voor biobased polymeren 4,6 miljoen ton (inclusief het moeilijk te schatten biobased PUR, dit stijgt tot 6,4 miljoen ton). De prognose voor 2022 is 5 miljoen ton, inclusief biobased PUR: 7,5 miljoen ton.

Aanzienlijke verschillen

Hoewel het totale marktaandeel constant blijft, varieert de individuele ontwikkeling van verschillende biobased polymeren aanzienlijk. Terwijl sommige inzakken in vergelijking met eerdere voorspellingen (bijvoorbeeld bio-PET), vertonen veel ervan constante of enigszins toenemende productiecapaciteiten en enkele vertonen zelfs een aanzienlijke groei (zoals PLA).

Bovendien zijn voor sommige biobased polymeren zoals PHA, PEF, bio-PE en bio-PP de vooruitzichten voor de toekomst vrij positief. Over het algemeen blijft de marktomgeving een uitdaging, met lage prijzen voor ruwe olie, weinig politieke steun en gedeeltelijk onderbenutte capaciteiten. Tot nu toe leidde de biologische afbreekbaarheid van sommige biobased polymeren wereldwijd nog niet tot een voorsprong.

Het nieuwe rapport is meer dan alleen een update, het verschilt qua structuur en inhoud van de vorige versies. Het bevat uitgebreide informatie over capaciteitsontwikkeling van 2011 tot 2022, per bouwsteen en polymeer, evenals informatie over 102 individuele polymeerproducenten. Een totaal van 17 biobased bouwstenen en 15 polymeren worden behandeld in het rapport. Daarnaast bevat het nieuwe cijfermatige analyses van marktontwikkelingen per bouwblok en polymeer. Zie de nova Institute-website voor meer informatie.