Lees verder
De pilotplant voor het Steel2Chemicals project is verhuisd naar Gent en wordt eind april 2021 in gebruik genomen. In de proeffabriek onderzoeken ArcelorMittal, Dow Benelux en Tata Steel of ze CO uit restgassen van de staalproductie kunnen omzetten in grondstoffen voor de chemische industrie.
Redactie / Gent

In het Steel2Chemicals project werken de drie bedrijven samen met de Universiteit van Gent, TNO en het Institute for Sustainable Proces Technology (ISPT) aan de ontwikkeling van een gesloten waardeketen waarin koolstofmonoxide (CO) uit restgassen uit de staalproductie wordt gebruikt als grondstof in de chemische industrie. Om dit in de praktijk te kunnen testen, heeft Zeton een CO-conversie pilot fabriek gebouwd met een 12 meter lange buisreactor.

De Universiteit van Gent onderzoekt of het product uit de pilotplant inderdaad aan de verwachtingen voldoet en kan worden gebruikt als grondstof voor de stoomkrakers van Dow. Daarnaast ontwikkelt TNO een methode om ook de stikstof uit het hoogovengas te verwijderen. Als de pilot succesvol en economisch haalbaar blijkt, wordt gekeken of er een demonstratiefabriek op grotere schaal kan worden gerealiseerd.

Gezamenlijk hebben ArcelorMittal, Dow Benelux en Tata Steel een uitstoot van ruim 20 miljoen ton CO2 per jaar. Ze zijn dan ook in staat om een belangrijke bijdrage te leveren aan de emissiereductiedoelen van Nederland, België en de EU. Het Steel2Chemicals-project loopt nog tot 2023.

Zie ook:

Beeld: ISPT/YouTube