Lees verder
Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat zoekt naar afnemers voor duizenden big bags met versnipperd plastic afval dat zich ophoopt bij recyclers. Dat zei ze in een interview met televisieprogramma De Monitor (KRO-NCRV), op 8 juni 2020.
Redactie / Den Haag

Door de lage olieprijs en de corona-uitbraak is de vraag naar gerecycled plastic zo erg gedaald dat de recyclers hun snippers niet meer kwijt kunnen.

NRK Recycling, de branchevereniging van plasticrecyclers, stuurde de staatssecretaris in april een brandbrief over de noodsituatie. Voorzitter Ben Kras: “De recyclers krijgen heel veel afvalplastic aangeboden, denk aan tuinmeubelen en bloempotten. Maar omdat de vraag naar het eindproduct – het kunststofrecyclaat dat als grondstof dient voor uiteenlopende toepassingen – verder afneemt, is de afzet een grote uitdaging voor de branche.”

Lage olieprijzen probleem

Door de corona-uitbraak daalde de vraag naar kunststof in de sierteelt, de autobranche, consumentensector en de bouw, zeggen de recyclers. Maar ook vóór de coronacrisis was de situatie al penibel vanwege de lage olieprijzen. De prijs van nieuw plastic ligt daardoor ook laag. Volgens de kunststofindustrie is het gevolg dat nog geen 10 procent van de plastic producten in Nederland van gerecycled plastic wordt gemaakt. De recyclers willen dat de staatssecretaris een minimumeis instelt voor het gebruik van recyclaat in de producten waarin dat kan, zoals stofzuigers, kratten of shampooflessen.

Staatssecretaris Van Veldhoven vindt dat fabrikanten moeten ophouden met het bedenken van excuses. “Dit is gewoon schoon plastic dat je vrijwel overal in kunt gebruiken. Dat moeten we ook doen.” Ze is groot voorstander van een minimumeis. “Dat moeten we op Europees niveau regelen. En dat duurt even.”

Ondertussen gaat de staatssecretaris op korte termijn een oplossing zoeken voor de duizenden big bags die nu in magazijnen en op parkeerplaatsen liggen: “Recyclen is de richting van de toekomst, dus we moeten zorgen dat we partijen bij elkaar brengen en de recyclers door deze periode heen krijgen.”

De Monitor is nog terug te kijken op de website van NPO Start.

Beeld: KRO-NCRV.