Lees verder
Een nieuw onderzoek in opdracht van het Bio-based Industries Consortium (BIC) en het Renewable Carbon Initiative (RCI) bevestigt dat duurzaam gewonnen biomassa tegen 2050 kan voorzien in minstens 20% van de koolstofbehoefte van de chemie- en materialensector. Het onderzoek, uitgevoerd door het nova Institute, benadrukt het potentieel van agrarische en houtachtige biomassa om de overgang van fossiele naar biogene koolstof te versnellen.
Brussel

Op dit moment voorzien fossiele koolstofbronnen zoals olie, aardgas en steenkool in 90-95% van de behoefte van de sector. Het onderzoek toont echter aan dat biobased oplossingen een belangrijke rol kunnen spelen bij het opbouwen van een duurzamere, meer circulaire en meer concurrerende economie. De Europese biobased industrie bevindt zich in een positie om deze transformatie te leiden en biedt een routekaart voor beleidsmakers en industrieleiders om het gebruik van biomassa op te schalen, innovatie te stimuleren en ondersteunend beleid te vormen.

Dirk Carrez, uitvoerend directeur van de BIC, benadrukt het belang van deze transitie: “De biobased industrie kan aanzienlijk bijdragen aan de veranderingen die nodig zijn voor een concurrerende, duurzame en circulaire chemie- en materialensector tegen 2050. Het verkrijgen van voldoende biomassa zal een sleutelelement zijn voor deze transformatie.”

De studie schetst de belangrijkste stappen om dit doel te bereiken, waaronder het uitbreiden van biomassatoeleveringsketens, het investeren in nieuwe technologieën, het bevorderen van plattelandsontwikkeling en het verbeteren van duurzaamheidspraktijken. Het onderstreept ook de mogelijkheid voor Europese beleidsmakers om het mondiale concurrentievermogen en de strategische autonomie te versterken door het biobased industriële ecosysteem te ondersteunen.

Kijk voor meer informatie en het volledige rapport op de website van BIC

Beeld: PowerUp/Shutterstock