Lees verder
"Ik pleit er sterk voor om in de post-coronatijd te kiezen voor ‘verandering’ en biomassa uitgebreid te gaan inzetten voor een duurzame chemische industrie." Dat zegt Rosienne Steensma, senior beleidsmedewerker Energie & Klimaat, Milieu en Procesveiligheid bij de Koninklijke VNCI.
Redactie / Den Haag

Steensma constateert dat biomassa enorme kansen biedt voor het vergroenen van de chemische industrie, terwijl het overheidsbeleid vrijwel alleen is gericht op de korte termijnvoordelen van bio-energie. Met als gevolg een negatieve publieke beeldvorming en een ongelijk speelveld.

“Waardevolle biogene koolstoffen worden rechtstreeks door de schoorsteen gejaagd en de daaraan gekoppelde CO2-emissies zijn vrijgesteld van uitstootrechten. De bijdrage van biomassa voor materialen daarentegen wordt niet beloond, terwijl het klimaatvoordeel langere tijd doorwerkt in de hele circulaire keten van toeleveranciers, verwerkers, producenten en consumenten. Het is daarom de hoogste tijd om de inzet van biomassa voor materialen actief te stimuleren.”

Beeld: Rokas Tenys/Shutterstock