Lees verder
Het portfolio van het groene durfkapitaalfonds SHIFT Invest heeft in 2020 gezorgd voor een groeiende impact op het klimaat. De door SHIFT ondersteunde bedrijven zorgden bijvoorbeeld voor tonnen CO2-besparingen. Dat blijkt uit een impactrapportage die het fonds recent publiceerde.
Redactie / Amstelveen

SHIFT Invest investeert in innovatieve start-ups vanuit de missie om klimaatverandering, het verlies van biodiversiteit en de uitputting van de planetaire hulpbronnen tegen te gaan. Partners in dit fonds zijn o.a. het European Investment Fund (EIF), Invest-NL, Rabobank, Corbion, Wageningen University & Research, de technische universiteiten van Delft, Twente en Eindhoven, TNO, Topfonds Gelderland, Menzis, BOM en het WNF.

Bijdrage aan duurzaamheid

Inmiddels heeft SHIFT Invest tientallen ondernemers in de circulaire bio-economie geholpen met groene investeringen die opschaling en commercialisering mogelijk maken. Zoals Foamplant (Groningen), dat biologisch afbreekbare, technische schuimen ontwikkelt voor elke toepassing, waarvan de tuinbouw de eerste is. Daar levert het bedrijf een belangrijke bijdrage aan duurzaamheid in deze sector. In 2020 verwierf Foamplant verschillende orders uit de verticale landbouwindustrie.

Of Chaincraft (Amsterdam), dat organische reststoffen omzet in biobased chemische bouwstenen. In 2020 is Chaincraft begonnen met de productie in haar semi-commerciële demonstratiefabriek in de haven van Amsterdam.

Meatless (Goes) produceert vetvrije plantaardige vezels van hoge kwaliteit, gemaakt van lupine, tarwe of rijst, vrij van kunstmatige bindmiddelen of kleurstoffen. De ingrediënten van Meatless verbeteren de textuur en sappigheid in vegetarische en veganistische vleesvervangers en stimuleren een verminderde vleesconsumptie.

Deze en nog veel meer bedrijven maken het verschil, door afval te reduceren, water te besparen of CO2-emissies te verminderen.

Het Impact-rapport is online te raadplegen op de website van SHIFT Invest.

Beeld: ITTIGallery/Shutterstock