Lees verder
De elektrische bedrijfswagen gaat de komende jaren de diesel definitief vervangen. Dat verwacht de Koninklijke RAI Vereniging naar aanleiding van haar nieuwe trendrapport: Monitor Lichte Bedrijfswagens 2021.
Redactie / Amsterdam

In de eerste 5 maanden van dit jaar groeide het marktaandeel van elektrische bedrijfswagens naar bijna 3 procent (994 stuks). In 2019 en 2020 lag dit aandeel in dezelfde periode nog op ruim 1,5 procent. Huub Dubbelman, voorzitter sectie PLB van RAI Vereniging ziet dat bedrijfswagens de trend van personenauto’s achterna gaan: “Met een snel groeiend aanbod en dalende prijzen groeit het marktaandeel. Dat gebeurde ook bij de personenauto’s waar in 2017 het aandeel elektrisch nog geen 2 procent was en afgelopen jaar al was gegroeid naar 20 procent.”

Zero Emissie

De meeste bedrijven staan open staan voor elektrische bedrijfswagens, zo blijkt uit het trendrapport. Dat geldt vooral voor bedrijven met een groot wagenpark. Zij komen vaak in steden en zijn zich meer bewust van de gevolgen van Zero Emissie Stadslogistiek voor de verduurzaming van het vervoer.

De respondenten noemen betrouwbaarheid het belangrijkste aspect bij de keuze voor een bepaalde bedrijfswagen, gevolgd door verkeersveiligheid en service van de lokale dealer. Het merk is ondergeschikt aan functionele aspecten zoals actieradius (400 km), laadvermogen, laadinfrastructuur en financiële aspecten als de aanschafprijs en total cost of ownership. Bij de aanschaf van EV’s wordt daarom vaker dan nu het geval is gekozen voor full operational lease.

De Monitor Lichte Bedrijfswagens 2021 en de samenvatting daarvan zijn te downloaden van de website van de RAI Vereniging.

Beeld: BoJack/Shutterstock