Lees verder
Invest-NL en Wageningen University & Research slaan de handen ineen om marktintroductie van PHA’s te versnellen. Zij hebben een roadmap ontwikkeld die laat zien welke PHA’s het meest geschikt zijn voor welke toepassing.
Redactie / Wageningen

PHA’s zijn biopolymeren die door micro-organismen worden gemaakt uit grondstoffen zoals suikers, plantaardige oliën en diverse afvalstromen zoals voedselresten en rioolslib. Het productieproces is radicaal anders dan dat voor de productie van conventionele plastics als PE, PP en PET.

Biologisch afbreekbaar

Wageningen Food & Biobased Research doet al 30 jaar technologisch onderzoek naar de productie en toepassingen van PHA’s. Zo neemt het onder meer deel aan het door Europese URBIOFIN-project, gefinancierd door de Bio-based Industries Joint Undertaking (BBI JU). Dat heeft tot doel vanuit stadsafval PHA’s te maken voor gebruik in verpakkingsmaterialen.

“Deze materialen passen uitstekend bij markten waarvoor biologische afbreekbaarheid in diverse natuurlijke omgevingen essentieel is”, zegt Wouter Post, onderzoeker van Wageningen Food & Biobased Research. “Er zijn verschillende PHA types met uiteenlopende materiaaleigenschappen. Onze roadmap maakt duidelijk welke PHA’s geschikt zijn voor welke toepassingen. Denk aan producten als papiercoatings, landbouwplastics en composteerbare verpakkingen voor bijvoorbeeld koffie en thee.”

Nieuwe markten

Voor Invest-NL is de verdere ontwikkeling van een markt voor biobased en biodegradeerbare plastics essentieel op weg naar een volledige biobased en circulaire economie. De productievolumes zijn wel nog beperkt en de productiekosten zijn hoog. De vraag vanuit de markt is echter duidelijk aan het groeien. Bij grotere productievolumes kunnen ook de kosten dalen en worden nieuwe markten bereikbaar.

Lees meer over het PHA onderzoek op de website van Wageningen University & Research (WUR).

Beeld: MikeDotta/Shutterstock