Lees verder
Verstedelijking veroorzaakt klimaatverandering, afname van biodiversiteit en de uitstoot van broeikasgassen. Hoe valt dat te rijmen met de plannen van het Nederlands kabinet om 1 miljoen nieuwe woningen te bouwen tegen 2030?
Redactie / Breda

Het antwoord kan liggen in natuurinclusieve gebiedsontwikkeling, waarbij heldere keuzes worden gemaakt voor bijvoorbeeld het gebruik van biobased bouwmaterialen en het vergroenen van het stedelijk leefgebied. Momenteel gebeurt dat slechts mondjesmaat. Daarom gaan vier hogescholen (Aeres, Van Hall Larenstein, Amsterdam en Avans) samen met overheden, ontwikkelaars, woningcorporaties, kennisinstituten en ontwerpbureaus de succes- en faalfactoren in kaart brengen en handvatten identificeren voor het versnellen van de transitie.

Volgens penvoerder Gideon Spanjar, lector Innovatie & Groenstedelijke Ruimte bij Aeres Hogeschool en senior onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam, is natuurinclusieve gebiedsontwikkeling cruciaal om biodiversiteitsverlies en klimaatverandering tegen te gaan en de leefbaarheid van stedelijke gebieden te verbeteren. “Het zou op grotere schaal en sneller moeten worden toegepast. Er is echter nog te weinig kennis beschikbaar, over de financiering, de organisatie en de effecten van natuurinclusief bouwen voor gebruikers en het ecosysteem.”

Leefkwaliteit

In het tweejarig onderzoeksproject kijken de deelnemende hogescholen en het Centre of Expertise Groen naar zowel de toepassingsmogelijkheden van biobased bouwmaterialen alsook hoe het gebruik van inheemse beplanting in de schil van gebouwen en buitenruimten bijdraagt aan de leefkwaliteit en klimaatbestendigheid van gebieden. Het onderzoek vindt plaats op gebouwniveau, straatniveau en gebiedsniveau, via casussen in Waarder (Bodegraven) Amsterdam en Almere.

Het onderzoek moeten uitgangspunten opleveren voor natuurinclusieve gebiedsontwikkeling, een vertaling in een programma van eisen en een daaraan gekoppeld praktisch puntensysteem voor aanbestedingen.

Meer informatie is te vinden op de website van het Centre of Expertise Groen.

Beeld: ali caliskan/Shutterstock