Lees verder
Bedrijven in de landbouwsector en banken die contact hebben met boeren, leggen bij hun visie op de toekomst vaak de nadruk op een hogere productie en het behoud van het bestaande, blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research.
Redactie / Wageningen

Natuurinclusieve landbouw wordt nauwelijks genoemd als gewenste toekomstige ontwikkelrichting. Toch is het vanwege het biodiversiteitsherstel een belangrijke ambitie van de overheid.

De keuzes die boeren bij hun bedrijfsontwikkeling maken, hangen echter niet alleen van overheidsbeleid af. Ketenpartijen en banken hebben ook een belangrijke invloed. Wageningen University & Research analyseerde hoe deze partijen communiceren met boeren. Zij blijken nauwelijks te communiceren over natuurinclusieve landbouw. Dat kan volgens de onderzoekers te maken hebben met een gebrek aan kennis. Ook kan het zijn dat andere ontwikkelingsrichtingen beter aansluiten bij hun verdienmodel.

Eén van de aanbevelingen die de onderzoekers aan ketenpartijen en banken doen, is om zich meer in natuurinclusieve landbouw te verdiepen. Ook zou de overheid een duidelijker perspectief moeten schetsen over de toekomst van de landbouw, en de rol van de hele keten daarin

Kijk voor meer informatie op de website van Wageningen University & Research (WUR)

Beeld: Kowit Lanchu/Shutterstock