Lees verder
Van cellulose tot meststoffen tot bioplastics, de rioolwaterzuivering kan vele grondstoffen uit afvalwater halen en op de markt brengen. Maar dat is pas voor 1 product in 1 specifieke samenstelling gelukt. Zo komt de circulaire economie niet van de grond, stelt waterschapbestuurder Sander Mager in het Dagblad Trouw.
Redactie / Amsterdam

De waterschappen moeten sneller toestemming krijgen om grondstoffen die ze uit afvalwater halen op de markt te brengen, vindt Mager. Hij is bestuurder van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en bij de Unie van Waterschappen verantwoordelijk voor grondstoffen. “In 2050 moet de Nederlandse economie circulair zijn. Daarvoor moeten wij alle mogelijkheden voor hergebruik benutten.”

Voor stoffen uit het riool lukt dat nauwelijks. Het ministerie van infrastructuur en waterstaat beoordeelt of er geen restanten van medicijnen of andere schadelijke stoffen in zitten. Dat proces duurt jaren.

Lees het volledige artikel in Trouw.

Zie ook: Project Circulaire Biopolymeren Waardeketens krijgt vervolg; “We hebben nu beter grip op de biologie” (artikel, Agro&Chemie, 31 augustus 2022)

Beeld: People Image Studio/Shutterstock