Lees verder
De Nederlandse spoorbeheerder ProRail schrijft een challenge uit voor innovators die met producten van biobased materiaal de CO2-uitstoot van het spoor helpen te verminderen.
Redactie / Utrecht

In het Nederlandse spoornetwerk wordt veel beton, staal, koper en steenslag gebruikt. Deze materialen zorgen voor een aanzienlijke CO2-uitstoot. Door materiaal-arm te ontwerpen of materialen slim te hergebruiken wil ProRail die uitstoot verlagen, maar de ambities gaan verder. Daarom is er nu een challenge gestart. Alle innovators van Nederland worden uitgedaagd om biobased materialen toe te passen in concrete spoorse producten, zoals dwarsliggers, geluidsschermen, energiekasten en masten. De concepten moeten onder meer schaalbaar zijn, liefst veel CO2 besparen en vooral tegen een ruige omgeving bestand zijn.

Het inzenden van een pitch kan vanaf nu tot uiterlijk 16 september. Winnaars maken kans op een opdracht van maximaal € 20.000 om een prototype of pilot te realiseren. De spelregels staan op de website van Spoorlab, het innovatieplatform van de spoorsector.