Lees verder
In Wageningen wordt op 21 juni de finale gehouden van de nationale competitie BISC-E (Biobased Innovation Student Challenge Europe).
Redactie / Wageningen

BISC-E is een jaarlijkse wedstrijd voor HBO- en WO-studenten. TKI-BBE, waarin de Topsectoren Agri&Food, Chemie en Energie samenwerken, bedacht de competitie om studenten rechtstreeks in contact te brengen met de biobased sector. Dit jaar zijn er zes deelnemende teams die een biobased product of proces hebben ontwikkeld. Tijdens de finale zal een vakjury de ideeën beoordelen op duurzaamheid, technische en economische haalbaarheid.

Breed spectrum

Vorig jaar werd er tijdens de BISC-E een gecombineerde Deens-Nederlandse finale georganiseerd. Die leverde een breed spectrum aan inzendingen op, van de terugwinning van waardevolle materialen uit reststromen uit de foodindustrie tot de teelt van alternatieve meststoffen, de productie van zelfvernietigende plastics en de extractie van componenten uit syngas.

De finale werd in 2018 gewonnen door een team van de Universiteit van Zuid-Denemarken, met een idee om antioxidanten en voedingssupplementen te winnen uit reststromen uit de wortelverwerkende industrie. De tweede prijs ging naar studenten van de Universiteit Utrecht, met een idee om eiwitrijke watervarens te telen die in staat zijn, stikstof uit de atmosfeer halen. Ze kunnen dienst doen als biologische meststof of als alternatief voor soja in veevoer.

Europese finale

Dit jaar zijn er nationale competities in onder meer Nederland, Denemarken en Portugal. De zes Nederlandse teams zijn afkomstig van de TU Delft, Wageningen University & Research, Avans Hogeschool/Biopolymeer Applicatie Centrum en Universiteit Maastricht. De Europese finale zal in oktober worden gehouden in Berlijn, onder de vlag van het Biobased Industries Consortium.

Zie de agenda voor meer informatie en het programma van de finale.