Lees verder
“Draag bij aan de duurzaamheid van de samenleving door een biogebaseerd product of proces te ontwerpen”. Dit was de taak voor vijf studententeams die deelnamen aan de allereerste volwaardige Europese finale van de BISC-E-studentencompetitie. De vijf teams presenteerden hun innovatieve projecten aan een publiek van vooraanstaande spelers in de biobased industrie. De winnaar was Sauveur uit België, met hun innovatieve oplossing om voedselverspilling te verminderen.
Redactie / Berlijn

De Bio-based Innovation Student Challenge Europe (BISC-E) wil disruptieve innovatie bevorderen in de biogebaseerde sector, in een jaarlijkse competitie tussen enkele van Europa’s meest veelbelovende universitaire studenten (BSc & MSc).

De competitie is in 2017 in Nederland gestart door TKI-BBE, met als doel de kenniskloof tussen studenten en biobased materialen te overbruggen. Voortbouwend op het succes wordt de competitie nu op nationaal niveau gehouden in vijf Europese landen (België, Denemarken, Finland, Nederland en Portugal).

“Ingenieuze concepten”

De jury was met name onder de indruk van de inzendingen van dit jaar, aldus Nelo Emerencia, voorzitter van het BIC Education-team en Programming of Director bij het Bio-based Industries Consortium (BIC). “De ingenieuze concepten van deze projecten onderstrepen het belang van kennisoverdracht, verder dan het lab naar de markt. BISC-E is een van de voorbeelden van hoe cruciaal het afstemmen van onderwijssystemen op de toekomstige behoeften van de industrie is voor de ontwikkeling van de biobased sector in Europa ”.

BIC organiseerde de inaugurele Europese BISC-E-finale tijdens haar jaarlijkse bijeenkomst van top biobased industrie-experts in Berlijn, waaraan winnaars van de vijf nationale wedstrijden deelnamen. Hun innovatieve projecten werden eerst beoordeeld door een jury, die de top drie selecteerde. De juryleden waren Kees de Gooijer (TKI Agri & Food), Cody Mayoh (NovaUCD), George Sakellaris (BIOCON) en Manfred Kircher (CLIB). Gerlinde van Vilsteren van WUR is de BISC-E-coördinator.

Na een stemming door de industriële leden van BIC, kwam het Sauveur-team uit België als winnaar bovenaan met een innovatieve oplossing om voedselverspilling te verminderen. Het Biosilence-team uit Nederland werd tweede met een biobased oplossing om geluidsoverlast te verminderen. Bark Union uit Finland eindigde als derde met een project voor het innovatief gebruik van schors.