Lees verder
De biobased start-up Plokko uit Zwolle is toe aan de volgende stap. Daarom starten ze samen met Green PAC iLab een crowdfundingsprogramma, zodat ze de juiste apparatuur kunnen aanschaffen om op grotere schaal de Plokko te gaan produceren.
Zwolle

Plokko werd twee jaar geleden bedacht door ondernemer Albert Barth. Zijn idee was om een eigen meubelstuk te maken met een 3D-printer. Om zijn idee verder uit te werken klopte hij aan bij Green PAC iLab. Samen met meubelmaker Tonny Scholten en een groep designers is sindsdien hard gewerkt aan het verder ontwikkelen van Plokko: een uniek constructiemateriaal waarmee de gebruiker zelf meubels, woonaccessoires en ander items kan ontwerpen en maken.

Duurzaam

De Plokko is een connector, waarmee in combinatie met stokjes en plankjes, allerlei ontwerpen kunnen worden gemaakt. De Plokko’s zijn circulair en gemaakt van duurzaam, biobased plastic en gelakt beukenhout. Ze worden geprint op een 3D-printer. Als een gebruiker onderdelen over heeft, dan kunnen deze weer worden teruggestuurd en gebruikt worden voor een ander ontwerp. Plokko is bedacht in Zwolle en wordt geproduceerd in Zwolle.  ‘Op veel producten die je koopt staat ‘made in China’. Dat willen we niet. We zijn ervan overtuigd dat we de keten kort moeten houden en de productie in eigen beheer. Dat past ook binnen onze circulaire gedachte’, aldus bedenker Barth.

3D-printers

De volgende stap is het aanschaffen van een 3D-printfarm bestaande uit twintig 3D-printers om de connectors te printen. Daarnaast zijn er verschillende andere productiemachines nodig. In totaal gaat het om een investering van zo’n 40.000 euro. De crowdfunding campagne start op donderdag 13 april vanaf bij Green PAC iLab in Zwolle. Vanaf dan is de campagne ook te volgen via de website van Plokko of Lovetofund.