Lees verder
Uit Nederlands bladafval is plantaardige leer te maken, dat volledig plasticvrij, diervrij en biobased is. Een consortium van vier bedrijven is daar 28 juli een pilot mee gestart. Het materiaal heet Treekind en is en vinding van het bedrijf BioPhilica van de Londense ontwerper Mira Nameth.
Redactie / Rotterdam

Deze samenwerking van grondstofleverancier, bio-ontwerpbedrijf en circulair (textiel) innovatiebureau heeft alles in huis om Treekind op grotere schaal te produceren. Met behulp van een subsidie van RVO Nederland kunnen ze de circulaire productie van Biophilica’s materiaal gaan testen. De ondernemers investeren de helft van de kosten zelf omdat ze ook kansen zien om lokale groenstromen om te zetten in een lokaal beschikbaar koolstof negatief materiaal dat als volwaardige leervervanger kan worden ingezet.

Voor oktober 2021 verwachten de partners de pilotresultaten te gebruiken om een bedrijf of joint venture te starten dat dit materiaal produceert. Het doel van dit project is te komen tot een productielijn van het materiaal voor de Nederlandse markt, waarin ook is nagedacht over een retoursysteem en de CO2 voetprint. Vegan leer is overigens aan het einde van de levensduur te composteren, maar dat is pas de bedoeling als het helemaal versleten is. Liever maakt het consortium er nog een keer leer van.

Beeld: Biophilica