Lees verder
Willen Nederland in 2050 volledig circulair zijn, dan zullen overheden en bedrijven meer durf moeten tonen om reststromen te gebruiken. Dat zegt Jappe de Best, lector Biobased Resources & Energy van het Centre of Expertise Biobased Economy in een recente blog.
Redactie / Breda

Volgens De Best moeten overheden het hergebruik van reststromen makkelijker maken. Dat kan door mee te denken met initiatieven op dit gebied, afspraken te maken met initiatiefnemers over proceduretijden en door procedures voor vergelijkbare producten te vereenvoudigen. “Dat dit mogelijk is, toont een recent initiatief van de provincie Zuid-Holland om het hergebruik van groenafval makkelijker te maken.”

Ook kunnen overheden het goede voorbeeld geven door toepassing van grondstoffen en producten uit reststromen voor te schrijven of te belonen. Dat is hard nodig om het realiseren van een circulaire samenleving te versnellen.

Ook het bedrijfsleven speelt daarin een rol. Zo kan de industrie samen met bedrijven die reststromen upcyclen bekijken of er flexibelere normen en eisen mogelijk zijn voor grondstoffen en producten. Ze kunnen tevens ook daadwerkelijk op zoek gaan naar meervoudige waardecreatie en circulariteit, zodat hun productieprocessen geen afval meer veroorzaken. “Hierbij passen mijns inziens ook alternatieve verdienmodellen waarin menselijk, maatschappelijk en zakelijk welbevinden meer in balans zijn.”

Lees de volledige blog van Jappe de Best op Agro&Chemie.

Beeld: CoE BBE