Lees verder
63 Europese industrieleiders hebben een open brief aan de Europese Commissie ondertekend waarin wordt opgeroepen tot een sterkere erkenning van de biobased sector in het groene herstel van de EU. Het gaat om CEO’s en leidinggevenden op C-niveau die lid zijn van het Bio-Based Industries Consortium (BIC).
Redactie / Brussel

“Met een omzet van ongeveer € 700 miljard en 3,6 miljoen werknemers, helpen de biogebaseerde industrieën de impact van de crisis te verlichten door essentiële diensten draaiende te houden en groene banen te behouden”, stelt BIC. “Onze bedrijven leveren de broodnodige voorraden, zoals ingrediënten voor voeding en diervoeders, (composteerbare) verpakkingen, handontsmetters, maskers, tissues en energie uit hernieuwbare grondstoffen.”

De biobased sector kan de crisis omzetten in nieuwe kansen voor groene groei en door een sterke partner te zijn in het groene economische herstel van de EU. Het integreert ‘traditionele’ industriële sectoren in innovatieve waardeketens om van de Europese bio-economie de wereldleider te maken. Daarbij wordt duurzaam gebruik gemaakt van binnenlandse hernieuwbare grondstoffen uit landbouw, bosbouw en visserij, evenals residuen en bioafval. Ze worden verwerkt het in de modernste bioraffinaderijen om biobased oplossingen te bieden voor klanten en consumenten. De sector helpt ook om de voedselzekerheid te verbeteren, circulariteit te bevorderen, plattelandsontwikkeling te stimuleren en groene banen in EU-regio’s te behouden.

Positieve effecten

Daarom, zo vervolgt de brief, is het noodzakelijk om voort te bouwen op de positieve effecten van de Bio-Based Joint Undertaking (BBI JU) en om de EU-strategie voor bio-economie volledig uit te voeren: “Om onze industrie in staat te stellen haar potentieel volledig te benutten, moet de Europese Groene Deal het belang van de bio-economie beter onderkennen en het privaat-publieke partnerschap Circulair Bio-based Europe ondersteunen. Alleen samen kunnen de private en de publieke sector ervoor zorgen dat economisch herstel en groene groei hand in hand gaan. Onze bedrijven zetten zich in om te investeren in circulaire en innovatieve biobased oplossingen in Europa, waarmee de weg wordt vrijgemaakt voor een duurzamere en veerkrachtiger toekomst. “
De brief is gericht aan uitvoerend eerste vicevoorzitter Frans Timmermans en commissarissen Janusz Wojciechowski (landbouw), Mariya Gabriel (innovatie, onderzoek, cultuur, onderwijs en jeugd), Elisa Ferreira (cohesie en hervormingen), Virginijus Sinkevičius (milieu, oceanen en visserij) ) en Thierry Breton (interne markt).

Herstelplan

In de Europese Raad bespreken EU-leiders vandaag (19 juni) via videoconferencing over een herstelfonds als respons op de COVID-19-crisis, in samenhang met een nieuwe langetermijn­begroting van de EU. Centraal in de discussie staat het voorstel voor een nieuw herstel­instrument en voor het meerjarig financieel kader (MFK) voor 2021-2027, dat de Europese Commissie op 27 mei 2020 heeft gepresenteerd.

Eerder deze week verscheen een rapport van BBI JU op het groene herstel van Europa

Beeld: symbiot/Shutterstock