Lees verder
Het Nederlands regeerakkoord legt de doelstelling voor CO2-reductie wettelijk vast: -55% in 2030. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) is daar blij mee en ziet dat het nieuwe kabinet de bijbehorende maatregelen en budgetten wil leveren, waaronder een Klimaatfonds van €35 miljard. Snel knopen doorhakken is nu nodig.
Redactie / Den Haag

“De NVDE is blij met de doelen en de duiten en wil graag helpen om dit zo snel mogelijk om te zetten in daden”, zegt Olof van der Gaag, directeur NVDE.

Het is cruciaal dat duurzame warmte en gas al in 2022 aan bod komen. Er zijn snel concrete beslissingen nodig waar de markt en netbeheerders mee aan de slag kunnen. Het is dan ook mooi dat de nieuwe regering streeft naar snellere procedures. “Wij pleiten voor doorlooptijden voor procedures en vergunningen van twee jaar.”

De NVDE is ook verheugd dat er doelen zijn bepaald voor de iets verdere toekomst: 2035 en 2040. Duidelijkheid over de langere termijn is cruciaal voor het bedrijfsleven en netbeheerders om volop mee te kunnen doen. Zo is er aandacht voor een CO2-vrije aanvulling op zonne- en windenergie, een budget van € 1 miljard voor CO2-vrije gascentrales en €5 miljard voor kerncentrales. De NVDE pleit ervoor dit ook open te stellen voor de competitie met andere technieken. “Laat de beste techniek winnen”, zegt Van der Gaag. Het PBL moet de plannen nog doorrekenen.

Lees de volledige reactie op de website van de NVDE.

Beeld: GLF Media/Shutterstock