Lees verder
Het Nederlands overheidsbeleid is ontoereikend om te zorgen dat de elektrificatie van de industrie door middel van duurzame energie tijdig van de grond komt. Dat stelt de Vereniging Duurzame Energie (NVDE) in een reactie op het recent verschenen TNO-rapport over dit onderwerp.
Redactie / Utrecht

TNO onderzocht in opdracht van NVDE diverse beleidsinstrumenten die de belangrijkste knelpunten kunnen oplossen die spelen bij elektrificatie. NVDE-directeur Olof van der Gaag spreek in dit verband van “een complex spel, waarbij op drie borden tegelijk moet worden gespeeld.” Als een bedrijf meer elektriciteit wil gaan gebruiken, is het cruciaal dat het die stroom betrouwbaar van het net kan afnemen, en dat die stroom ook schoon wordt opgewekt, bijvoorbeeld met wind- of zonne-energie. Het vereist dat de industrie, infrastructuurbeheerders én producenten van schone elektriciteit tijdig samenhangende beslissingen nemen.

Bij de TNO-studie was een groot aantal bedrijven betrokken uit de industrie, netbeheer en de opwekking van groene stroom. Het kan een nuttige bijdrage leveren voor de ‘routekaart elektrificatie’, waar de regering aan werkt en aan de werkgroep die nadenkt over het halen van een CO2-reductiedoel van 55% in 2030. “Het volgende kabinet kan dan meteen spijkers met koppen slaan. We moeten er vaart achter zetten om de doelen te bereiken. Het uiteindelijk realiseren van dit soort projecten duurt zo tien jaar,” zegt Van der Gaag.

Beeld: Leszek Kobusinski/Shutterstock