Lees verder
Er is een nieuwe internationale norm voor het bepalen van het smeltgedrag van as van vaste biobrandstoffen: ISO 21404:2020. Dat maakt het Nederlands normalisatie-instituut NEN bekend.
Redactie / Delft

Vaste biobrandstoffen voor energieproductie bestaan uit verschillende soorten biomassa, met een uiteenlopend gehalte en samenstelling van mineralen (het asgehalte). Tijdens de verbranding kunnen deze overblijvende asdeeltjes smelten en voor problemen zorgen.

Storingen

Het smelten van as is een complex proces, waarbij ook sintering, krimp en expansie of zwelling kunnen optreden. As die al bij een relatief lage temperatuur begint te smelten tijdens de verbranding, koekt aan op metalen onderdelen in een verbrandingsoven of -ketel. Die aanslag leidt tot corrosie, storingen en verminderde energie-efficiency. Daarom is het voor producenten van duurzame energie belangrijk om te weten welke as-smelteigenschappen zij kunnen verwachten van vaste biobrandstoffen.

De norm is ontwikkeld binnen de technische werkgroep van ISO/TC 238 onder leiding van een Nederlandse voorzitter (TNO) en secretaris (NEN). De norm heeft internationale impact omdat er met deze methode eenduidige resultaten worden verkregen die ook internationaal uitwisselbaar zijn.

Normcommissie

Kijk voor meer informatie over deze norm en het werk van de normcommissie ‘Vaste biobrandstoffen’ op de website van NEN. Deze commissie houdt zich bezig met ontwikkelen van normen voor specificatie en classificatie van biomassa, of waarmee de fysieke en fysische eigenschappen van biomassa gestandaardiseerd, nauwkeurig en betrouwbaar vast te stellen zijn.

Beeld: Shutterstock