Lees verder
Dyneema, de sterkste vezel ter wereld, wordt biobased. Royal DSM, SABIC en UPM Biofuels gaan samenwerken om de ecologische voetafdruk van Dyneema te verkleinen.
Redactie / Geleen

Door de samenwerking kan Dyneema® gemaakt worden van biobased grondstof, gebruikmakend van SABIC’s TRUCIRCLE ™ -oplossingen voor gecertificeerde hernieuwbare producten. Daarmee kan DSM de duurzaamheidsvoetafdruk van Dyneema® verbeteren in de richting van een circulaire, biobased economie.

In december 2019 kondigde DSM ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen aan voor zijn Dyneema® high performance vezels. Deze nieuwe samenwerking betekent een belangrijke stap in het realiseren van het doel om tegen 2030 ten minste 60% van de grondstof uit biobased bronnen te halen.

Bij de overgang naar biobased grondstof blijven de unieke eigenschappen van Dyneema® behouden, waardoor klanten een duurzamere oplossing wordt geboden, zonder de procesefficiëntie of de prestaties van het eindproduct in gevaar te brengen. Het Dyneema® biobased materiaal zal de wereldwijd erkende ISCC Plus-certificering dragen en vereist geen herkwalificatie van downstream-producten. Biobased Dyneema® is verkrijgbaar vanaf april 2020.

Hernieuwbaar ethyleen

UPM Biofuels produceert uit het residu van het pulpproces biogebaseerde grondstof UPM BioVerno. Dit wordt vervolgens verwerkt door SABIC om hernieuwbaar ethyleen te maken volgens de TRUCIRCLE ™ -technologie. TRUCIRCLE ™ bevat gecertificeerde hernieuwbare producten, met name harsen en chemicaliën uit biogebaseerde grondstoffen die niet concurreren met de voedselketen en helpen de CO2-uitstoot te verminderen. Door een massabalansbenadering toe te passen, kan DSM vervolgens biobased Dyneema®-vezels maken die consistente duurzaamheid en prestaties leveren met een verminderde impact op het milieu. Het nieuwe partnerschap onderstreept de toewijding van DSM om nauw samen te werken met partners en leveranciers om een ​​duurzamere waardeketen te realiseren.

Wilfrid Gambade, President DSM Protective Materials: “Door samen te werken met SABIC en UPM Biofuels, zetten we de volgende belangrijke stap in onze duurzaamheidsreis en stimuleren we de transitie van onze industrie van conventionele naar hernieuwbare bronnen. Door de impact van onze materialen samen met onze partners te verbeteren, helpen we zowel de mensen als het milieu waarin ze leven te beschermen. Op deze manier gebruiken we onze slimme wetenschap om een ​​helderder leven te leiden. ”

Mark Vester, leider in de circulaire economie bij SABIC, zei: “We zijn ervan overtuigd dat echte samenwerking en innovatie positieve verandering zullen stimuleren. Met ons TRUCIRCLE-initiatief zijn we meer dan ooit toegewijd aan het sluiten van de kunststofkringloop in 2020. We zien de samenwerking met DSM en UPM Biofuels als een volgende stap in het transformeren van de waardeketen en het creëren van een circulaire, transparante en duurzaam economie.”

Juha Rainio, verkoop- en marketingdirecteur bij UPM Biofuels: “We zijn toegewijd aan het vervangen van fossiele grondstoffen door hernieuwbare. Deze samenwerking met SABIC en DSM is een uitstekend voorbeeld van een toekomst voorbij fossiele grondstofffen, wat een belangrijke motor is voor de toekomst van UPM.”

Afbeelding: Shutterstock