Lees verder
In laboratoria voor microbiologisch onderzoek van voedingsmiddelen, diervoeders en water, zijn analyses en procedures vaak afhankelijk van de consistentie van kweekmedia voor het verkrijgen van reproduceerbare resultaten. Een internationale norm voor kweekmedia wordt nu herzien.
Redactie / Delft

Het doel van kweekmedia is micro-organismen te behouden, laten groeien, detecteren en tellen. Eisen aan diverse kweekmedia kunnen verschillen en zijn afhankelijk van het te detecteren micro-organisme en het genomen monster. Om betrouwbaar microbiologisch onderzoek uit te voeren, moeten kweekmedia voldoen aan minimale prestatiekenmerken. Dit wordt gedemonstreerd door het uitvoeren van adequate testen.

Het Nederlands Normalisatie-Instituut NEN zoekt input van belanghebbenden om feedback te geven over de toepassing van de norm NEN-EN-ISO 11133. Dit is de norm voor de bereiding en de kwaliteitscontrole van media, die de criteria waaraan een kweekmedium moet voldoen beschrijft, zoals onder andere grenswaarden voor de productiviteit en selectiviteit. De norm geldt voor:

  • commercieel vervaardigde kant-en-klare media;
  • in de handel verkrijgbare gedehydrateerde formuleringen;
  • laboratoria die kweekmedia voor eigen gebruik bereiden.

Tijdens de herziening is het mogelijk om verbeterpunten op alle onderdelen van de norm in te brengen op internationaal niveau (ISO) namens Nederland. Deze herziening wordt in Nederland actief gevolgd door de normcommissie ‘Microbiologie van de voedselketen’ en de normsubcommissie ‘Microbiologische parameters’ die hun krachten hebben gebundeld in de NEN-werkgroep ‘Revisie ISO 11133 – Culture media’.

Meer informatie over het kosteloos inzien van de norm, het geven van feedback en een eventueel lidmaatschap van (een van) de microbiologische normcommissies is te vinden op de website van NEN.

Beeld: Alexander Raths/Shutterstock