Lees verder
Is zilt grassap uit bermgras een duurzaam alternatief voor strooizout? Dat wordt in de provincie Noord-Holland onderzocht, binnen het project Grass2Grit. Op de provinciale weg N504 wordt een pilot gehouden.
Redactie / Schoorldam

De technologie is ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit Twente, TNO, Sustainable Tree Systems, Tauw en NewFoss.

De zilte sappen uit bermmaaisel inzetten als dooimiddel is een idee van de provincie Noord-Holland. De provincie strooit in een gemiddelde winter namelijk zo’n 4.500 ton zout op wegen en fietspaden. Dat is slecht voor de bloemen en planten langs de weg en belandt ook in het grondwater.

Biogranulaat

Grassap is milieuvriendelijker dan strooizout en bovendien ruim voorhanden, want 3% van Nederland bestaat uit bermen, die één of twee keer per jaar worden gemaaid. Behalve voor gladheidsbestrijding, kan het bermgras ook worden ingezet als grondstof voor biogranulaat. Dit kan vervolgens worden verwerkt tot biobased wegmeubilair, zoals verkeersborden, beschoeiing of paaltjes. In Drenthe is al eerder een dergelijke ‘plantpaal’ van bermgras gemaakt.

De pilotlocatie beslaat 6,2 kilometer van de N504, een tweebaansweg in Noord-Holland. De weg is omzoomd door 12 hectare wegbermen, die circa 180 ton gemaaid gras per jaar kunnen opbrengen. Dit wordt omgezet in circa 12 m3 dooimiddel en 64 ton wegmeubilair per jaar. De biobased eindproducten worden op de N504 en langs andere provinciale wegen hergebruikt.