Lees verder
Met EFRO-subsidies stimuleert de EU duurzame economische ontwikkeling in diverse regio's in Europa, ook in Noord-, Zuid-, Oost- en West-Nederland.
Redactie / Rotterdam

Zo stelt het EFRO-subsidieprogramma Kansen voor West III subsidies beschikbaar om de economie in de Randstad een impuls te geven, via projecten op het gebied van innovatie, energie-efficiëncy, hernieuwbare energie, energiesystemen, circulaire economie of duurzame stedelijke ontwikkeling. Op dit moment zijn er inmiddels 36 subsidieopenstellingen te vinden, elk met een eigen doel en (resterend) budget, meldt PNO Consultants. In aanmerking voor deze subsidies komen o.a. projecten die bijdragen aan de doelstellingen van de Randstad om in 2030 grotendeels circulair en zero-waste te zijn (en in 2050 volledig). Hiervoor is momenteel nog ruim €10 miljoen beschikbaar:

  • Provincie Utrecht: nog €2,5 miljoen beschikbaar voor samenwerkingsverbanden (met minstens één mkb) die werken aan het bevorderen van energie-efficiëntie in bestaande bouw, het ontwikkelen van slimme energiesystemen, grids en opslag.
  • Provincie Flevoland: nog €1,5 miljoen beschikbaar voor de ontwikkeling en opschaling van bewezen circulaire toepassingen en het investeren in materiaal- of productieprocesaanpassingen die leiden tot meer circulariteit.
  • Provincie Noord-Holland: nog €3 miljoen beschikbaar voor woningbouwcorporaties die zich richten op het verminderen van fossiele grondstoffengebruik in de bouw, door toepassing van biobased en secundaire materialen.
  • Amsterdam, Den Haag en Rotterdam hebben samen nog €1,55 miljoen voor het bevorderen van het draagvlak voor de circulaire economie. In Amsterdam staat bovendien €570.000 open voor het bevorderen van circulariteit in de textielindustrie en in Rotterdam €1,4 miljoen voor het ondersteunen van mkb’s die investeren in materiaal- of productaanpassingen die leiden tot meer circulariteit.

Voor alle openstaande subsidies worden potentiële aanvragers opgeroepen hun aanvraag zo snel mogelijk in te dienen. Aanvragen worden namelijk behandeld op volgorde van binnenkomst.

Meer weten over Kansen voor West III, of de EFRO-programma’s voor de regio’s Noord-Nederland (Friesland, Groningen en Drenthe), Oost-Nederland (Overijssel en Gelderland) en Zuid-Nederland (Zeeland, Noord-Brabant en Limburg)? Neem contact op met PNO Consultants.

Beeld: Stray Toki/Shutterstock