Lees verder
Niels Wage neemt als CEO de leiding over van climate tech-bedrijf Perpetual Next. Hij volgt voorganger en medeoprichter Martijn van Rheenen op. Dat maakt het bedrijf deze week bekend.
Redactie / Amsterdam

Perpetual Next is gericht op de opwaardering van organische reststromen naar duurzaam gebruik, om te voldoen aan de groeiende vraag naar bio-energie, biobrandstoffen, bio-chemicaliën en -materialen. Het bedrijf heeft meerdere productiefaciliteiten in Europa, onder meer in Engeland en in Nederland, waar voedselafval en agrarische reststromen worden opgewaardeerd naar diverse groene gassen en hernieuwbare grondstoffen.

Met de komst van Niels Wage is direct een aantal beslissingen in gang gezet:

  • Desinvesteren en afscheid nemen van de fossiele activiteiten
  • Opschaling productie van groene gassen in Europa en uitbreiden naar VS en Azië
  • Lopende financieringstrajecten doorzetten en de onderneming voorbereiden op een beursgang

De volledige focus van Perpetual Next ligt nu op het opschalen van de productie van hernieuwbaar koolstof en groene gassen, waaronder groene waterstof.

Delfzijl

Op 19 januari is tevens in het havengebied van Delfzijl 16ha grond gereserveerd voor Perpetual Next, dat de grond voor meer dan 100 jaar wil pachten. In de eerste tien jaar zal er 300MW aan productiefaciliteiten worden gerealiseerd voor de productie van groene gassen op basis van B-hout en andere organische reststromen. De productiefaciliteiten kunnen onder meer gaan leveren aan de lokale (bio)chemische industrie. Hiervoor zal Perpetual Next haar eigen torrefactie-technologie inzetten, die de afgelopen tien jaar deels is ontwikkeld met strategisch partner Carrier uit de VS. Het project in Delfzijl staat los van een tweede project dat Perpetual Next samen met Gasunie in voorbereiding heeft en wenst te realiseren in diezelfde regio.

Uitbreiding naar VS

Bovendien is een uitbreiding naar de VS in gang gezet. De initiële productietarget daar is gesteld op 400.000 ton hoogwaardige bio-koolstof per jaar voor een strategische partner die de producten inzet voor de staalindustrie. Dat zou een verdubbeling betekenen ten opzichte van de huidige geplande productiecapaciteit van bio-koolstof in Europa, die voornamelijk geproduceerd wordt voor staalgigant ArcelorMittal.

Perpetual Next heeft momenteel 100 medewerkers in dienst en wil dat aantal in 2022 verdubbelen. Dat is nodig om ook in Azië activiteiten te kunnen ontwikkelen. Het bedrijf plant een beursgang eind 2024.

Zie de website voor meer informatie.

Beeld: Perpetual Next