Lees verder
Op 2 mei is de tweede oproep voor projectvoorstellen geopend van het Europese (Horizon 2020) project INN-PRESSME. Hiermee kunnen kleine en middelgrote ondernemingen (mkb's/kmo's) en onderzoek- en technologie-instellingen (rto's) co-financiering aanvragen voor de opschaling van hun nieuwe producten uit biobased materialen, die de prestaties van fossiele materialen evenaren en zelfs overtreffen.
Redactie / Brussel

In totaal stelt INN-PRESSME € 1,6 miljoen beschikbaar voor co-financiering. Daarbij gaat het specifiek om:

  • nieuwe nano-biomaterialen;
  • innovatieve biobased oplossingen voor gefunctionaliseerde uitgangsmaterialen;
  • productie en testen van nieuwe materialen uit biogrondstoffen.

Geselecteerde deelnemers krijgen toegang tot zogeheten Open Innovation Test Beds (OITB’s). Dat zijn sets van hulpmiddelen om de opschaling vanuit labschaal (TRL4) naar pilotschaal (TRL7) te realiseren. Inbegrepen zijn onder meer toegang tot fysieke faciliteiten, deskundigen en dienstverlening. De deelnemers kunnen hierbij gebruik maken van een 16-tal geavanceerde pilotlijnen van gerenommeerde onderzoeksinstellingen in meerdere Europese landen, onder coördinatie van VTT (Finland).

Zie ook: De comeback van biomaterialen: een duurzame oplossing voor conventionele kunststoffen (artikel Agro&Chemie, 3 mei 2023)

Aanvragen dienen uiterlijk 15 juni te zijn ingediend. Kijk voor meer informatie op de website van INN-PRESSME.

Beeld: Aris-Tect Group/Shutterstock